048 700-50-80

Пн-Пт: 9:00 - 19:00

Субота: 9:00 - 16:00

Знижки до 10%

Зареєструватися і отримайте знижку 5% на першу покупку

Доставка по Україні

Безкоштовна доставка до дверей при замовленні від 1500 грн

Нам довіряють

Цінуємо думку наших клієнтів. Відгуки про нашу роботу читайте тут

Офіційно

Сертифіковані товари за вигідними цінами

Що робити, якщо собаку вкусив кліщ?! Поради, які можуть врятувати життя вихованцеві


Коментар ветеринара: Шестаковська Вікторія
Спеціаліст ветеринарної медицини, головний лікар "Клуб здорових тварин"

Краще лікування-це профілактика і укуси кліщів не виняток. Найкраще працюють препарати в таблетованій формі, які захищають і від бліх і від кліщів. І не варто думати, що кліщі можуть вкусити тільки в теплу пору року. Восени кліщі теж вкрай агресивні і вони активно намагаються дістатися до вашої собаки. Так що найкращим варіантом буде цілорічна обробка собаки від ектопаразитів.



Неможливо відмовити собакам в прогулянках на свіжому повітрі, їм потрібна свобода, вони люблять бігати, ганяти котів, загравати з іншими псами. Якщо погода хороша, собаку вивозять в ліс, парк, до річки, моря, адже там можна бігати поки не відваляться лапи, не боячись сутички з полохливими перехожими. Сонце, вітер, шовковиста трава і... собачі кліщі!

Клещ у собакВони можуть зіпсувати враження від пікніка всій родині, а якщо вчасно не вжити заходів, не допомогти собаці, заміський вікенд може виявитися для неї останнім. Що ж такого страшного в кліщах?

Для початку трохи теорії.

Чим небезпечний кліщ у собаки?

Кліщі не живуть на тваринах постійно як блохи, а використовують «господарів» для розмноження і підживлення. Одночасно вони переносять бактеріальні, вірусні інфекції, паразитарні захворювання. Одне з них, найбільш поширене – Piroplasma canis або піроплазмоз, збудників якого переносять іксодові кліщі. Піроплазмоз руйнує еритроцити, призводить до кисневого голодування, анемії, запалення, поразок внутрішніх органів і смерті тварини.

Всього цього можна уникнути, якщо вчасно, в перші години після виявлення кліща, надати допомогу собаці.

Як зрозуміти, що до собаки присмоктався кліщ?

Більшість лікарів кажуть, що явних ознак укусу кліщем собаки практично немає, особливо якщо комаха виявився без «сюрпризів».

ПОРАДА ВІД ДОСВІДЧЕНИХ СОБАЧНИКІВ

Ретельно оглядайте тварин після прогулянки в період активності кровососів – з серпня по жовтень і з березня по травень. Улюблені місця кліщів на собаці: голова, шия, грудна клітка, пах – дивіться картинку.

Собака

 

Излюбленные места клещейЯкщо помітили, що собака під час прогулянки або після неї стала частіше чухатися, або якось стурбовано лиже ті місця, на які вона зазвичай не звертає уваги, обов'язково огляньте її.

Кліщ до собаки присмоктується не відразу: години 2-3 він може шукати місце зручніше, ще приблизно стільки ж він прилаштовує і закріплює хоботок, і тільки потім присмоктується. Тобто, якщо гуляєте з собакою довго, варто періодично, наприклад, кожні дві години оглядати її, щоб вчасно струшувати кровососів.

 

Що робити, коли все сталося або як витягнути кліща у собаки?

Навіть незважаючи на профілактику і часті огляди собаки під час прогулянки, кліщ може її вкусити. Якщо це сталося, швидко починайте діяти за інструкцією :

  1. Убийте кліща. Ветеринари радять витягувати кліща мертвим, для його знешкодження потрібно залити його рослинним маслом або спиртом. Всього може знадобитися хвилин 20.
  2. Поки діє масло або спирт, підготуйте вогнетривку ємність, в яку потім покладіть комаха, і інструменти: рукавички, хірургічний затиск або вигнутий медичний пінцет. Добре, коли такі інструменти про всяк випадок є в будинку, але якщо немає, підійде і звичайний косметичний пінцет або будь-який затиск. Якщо немає рукавичок, руки потрібно обробити антисептиком або просто добре вимити з милом – до і після процедури.
  3. Переконайтеся, що кліщ загинув (при спробі витягнути його він не буде ворушити ніжками), захопіть його інструментом максимально близько до місця укусу, затисніть акуратно його хоботок, провертайте його проти годинникової стрілки і одночасно, обережно тягніть вгору. Як правило, 1-4 поворотів вистачає, щоб дістати кліща зі шкіри собаки.
  4. Обробіть краю ранки, що залишилася після укусу, антисептиком.
  5. Кліща покладіть в приготовлену ємність, закрийте її кришкою. Зберігати кліща варто для того, щоб провести його лабораторне дослідження. Якщо не плануєте робити цього, спаліть комаха – не виймаючи з банки, під закритою кришкою.

Не рекомендується тиснути, рвати і різко висмикувати кліща. Його частини можуть залишитися в шкірі, що може продовжити процес її відновлення або стати причиною запалення.

ПОРАДА ВІД ДОСВІДЧЕНИХ СОБАЧНИКІВ

Якщо немає рукавичок, можна обмотати пальці обробленої антисептиком марлею або бинтом. Якщо немає підручних засобів для видалення кліща, а пальцями не виходить, спробуйте скористатися ниткою: накиньте петлю на комаха, затягніть навколо хоботка і, потроху розгойдуючи його, тягніть вгору, поки воно не вийде.

Щенок

Кліщ ліквідований, але розслаблятися рано

Перші 3-4 дні і ще днів 10 після укусу за собакою потрібно спостерігати. Насторожити і викликати підозри в зараженні повинні такі симптоми після укусу кліща у собаки:

  • Температура тіла підвищилася до 40-42 ℃, якщо вона середнього або великого розміру, або до 39 - 39,5 ℃, якщо маленького.
  • Собака з хорошим апетитом стала байдужою до їжі.
  • Тварина стала менш активною, помітно втратила інтерес до прогулянок і ігор.
  • Потемніла сеча.
  • Пожовкли слизові і білки очей.

 

УВАГА: При зміні стану собаки після укусу обов'язково, як можна швидше потрібно звертатися до ветеринара для проведення діагностики та призначення лікування.

Чи варто здавати кліща і кров собаки на діагностику?

Аналіз собачого кліща на наявність в ньому збудників захворювань триває як мінімум 3 дні. Якщо сталося неприємне, і собака дійсно заразилася, симптоми, швидше за все, з'являться раніше. Заради довгострокової перспективи, якщо врахувати що загальне спостереження за твариною триває не менше 2-х тижнів, варто здати кліща на аналіз – хоча б заради власного спокою.

Кров у собаки для аналізу беруть з надрізів на вухах. Перевіряється вона, в середньому, ті ж 3 дні, тому, думаючи про аналіз, потрібно виходити з міркувань, наведених вище.

Можливо, в клініках вашого міста проводять експрес-діагностику кліща і крові. В цьому випадку визначальними факторами будуть тільки фізична можливість поїхати в лабораторію і гроші.

Ефективні засоби захисту собак від кліщів є, але навіть якщо ви використовуєте їх, не забувайте і не лінуйтеся оглядати улюбленців після прогулянки. У випадку з кліщами зайва передбачливість не завадить.

Поделиться с друзьями:

Подписаться

Зачем ?

Акционные предложения

АКЦІЯ
ЗНИЖКА -20%
Код товара: 1414504
Ласощі для підтримки роботи серця для кішок
  • 150 гр
    148
    32
    185
    40
    Акційна ціна
Докладно

Знижка 10% на фасування від 3 кг

ЗНИЖКА -10%
Код товара: 1413748
Лікувальний корм для кішок при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: гастрити, коліти, здутті
  • 1,5 кг
    1250
    00
    Економія 33%
  • 3 кг
    1957
    50
    2175
    00
    Акційна ціна
Докладно

Знижка 15% на мішок 14 кг

ЗНИЖКА -15%
Код товара: 13231
Щоденний збалансований корм на основі м'яса курки для дорослих собак середніх порід
2
  • 2,50 кг
    1072
    00
    Економія 20%
  • 14 кг
    3531
    75
    4155
    00
    Акційна ціна
Докладно