048 700-50-80

Пн-Пт: 9:00 - 19:00

Субота: 9:00 - 16:00

Знижки до 10%

Зареєструватися і отримайте знижку 5% на першу покупку

Доставка по Україні

Безкоштовна доставка до дверей при замовленні від 1500 грн

Нам довіряють

Цінуємо думку наших клієнтів. Відгуки про нашу роботу читайте тут

Офіційно

Сертифіковані товари за вигідними цінами

Шоколад - смачно, але небезпечно


Шкода шоколаду для собакНазавжди врізалася мені в пам`ять давня одеська картинка: йде вулицею молоде сімейство з дітьми та собакою – великим ротвейлером. У тата в руках плитка шоколаду, якою він обдаровує дітей, не забуває і про собаку. Ротвейлер приймає ласощі із захопленням та ентузіазмом. Тато дуже задоволений собою. Всім весело.

Жахливий спогад! Дуже сподіваюся, що того разу все обійшлося. Справа в тому, що собаки шоколадом можуть серйозно отруїтися.

Правило номер один

Шоколад собакам давати не можна. Це закон. Для всіх порід незалежно від розмірів. І річ не в калорійності продукту чи шкідливості цукру. Причина заборони криється у специфічному складі всіх виробів на основі какао.

Які речовини в шоколаді небезпечні для собак і можуть викликати отруєння:

Кофеїн - широко поширений у рослинному світі алкалоїд, азотовмісна речовина. Він є не тільки в зернах какао та кави та листі чаю. Виявляє себе подвійно. З його допомогою розумна флора захищається від шкідників та, навпаки, приваблює інших комах, корисних. Тобто, з одного боку – отруйні властивості, з іншого – приваблюючі.

Інтерес людей до кофеїну обумовлений його впливом на центральну нервову систему. Кофеїн працює як блокатор втоми, створює помилкове відчуття бадьорості, коли організм вже на порозі гальмування. Крім того, він забезпечує невеликий приплив адреналіну. Подібна стимуляція собакам не показана.

Теобромін - цей алкалоїд у природі переважно знаходиться якраз у насінні какао. Зміст його в бобах дуже високий - 1,5%. Виявляє себе аналогічним чином, але, на відміну від кофеїну, не виводиться так швидко з організму собак і затримується у нирках.

Шоколад - єдиний харчовий продукт, де дві потенційно небезпечні речовини присутні разом і в значній кількості. Кофеїн та теобромін близькі за хімічним складом та за дією. Це алкалоїди-психостимулятори. Вони викликають збудження ЦНС та серцевого м'яза, прискорюють пульс, розширюють кровоносні судини, провокують дихальну діяльність. До того ж стимулюють сечогінні процеси, подразнюючи нирковий епітелій, та активують шлунково-кишковий тракт.

Додаткове навантаження на організм собаки дають жири, ароматизатори, алкогольні добавки та прянощі, що містяться в різних видах шоколадних цукерок та плиток. І, звісно, цукор.
Все разом робить шоколад небезпечним та забороненим продуктом. Сховайте і ніколи не давайте його собакам.

Що може статися із собакою після поїдання шоколаду

Негативна реакція спостерігається досить швидко, іноді відразу після потрапляння до шлунка. Але може бути й віддаленою до доби. Симптоми варіюються від легкого отруєння до критичного:

  • блювота,
  • діарея,
  • спазми, біль у животі,
  • відмова від їжі,
  • спрага,
  • прискорене дихання,
  • збудження, занепокоєння,
  • токсичні кардіоефекти, наприклад, аритмія.

Як правило, після подолання гострих стадій отруєння повертаються хронічні захворювання ШКТ (гастрит, виразка, панкреатит) і потрібна тривала дієта.

Скільки шоколаду потрібно з'їсти собаці, щоб отруїтися

Це залежить від виду та сорту шоколаду, точніше від процентного вмісту чистих какао-продуктів у ньому. У білому шоколаді немає порошкової складової, тільки олія какао (не менше 20%), відповідно в ньому мінімальний вміст кофеїну та теоброміну.
Кофеїн та теобромін з какао-порошку та какао-олії у максимальній концентрації будуть у темному та гіркому шоколаді, менше у молочному. Сумарно ці потенційно небезпечні речовини можуть становити від 1% до 6% ваги плитки. У чистих кондитерських глазурях відсоток може бути вищим, а в цукерках, тортах і десертах менше.

ВАЖЛИВО! Для собак летальною (смертельною) дозою теоброміну вважається 100-250 мг теоброміну на 1 кг ваги тварини. Токсична доза – 300 мг/кг.
Таким чином, враховуючи різноманітність виробів із шоколадом, точно розрахувати критичну дозу та кількість неможливо. Більш сприйнятливими до отруєнь навіть при невеликих з'їдених порціях виявляться дрібні породи, цуценята та ветерани, а також собаки-хроніки.

Що робити, якщо собака з'їла шоколад

Ваші дії – як за будь-якої інтоксикації. Якщо ви бачили момент поїдання, і це сталося буквально 30 хвилин тому, спробуйте викликати блювання собаки. Потім терміново телефонуйте ветеринару і прямуйте до лікарні. 

ВАЖЛИВО! Антидоту до теоброміну немає.

Якщо невідомо, коли і що конкретно було з'їдено собакою, значить, ви спостерігаєте вже симптоми інтоксикації, що розвивається. Можна вжити деяких заходів самостійно.

Якщо виражені больові симптоми та спазми, спочатку дайте но-шпу (краще укол). Дайте препарату подіяти. Якщо спазмів немає, одразу намагаємося провести детоксикацію. У домашній аптечці обов'язково тримайте ентеросорбент: активоване вугілля, ентеросгель, атоксил. Постарайтеся дати собаці якнайбільше препарату і запити водою. Дози довільні. Наприклад, 1 повна ложка ентеросгелю або 4 пігулки вугілля для собаки вагою до 10 кг. Для собаки більшого – по 2 ложки або 8 таблеток на кожні 10 кг ваги.

Зрозуміло, це не так просто зробити. Якщо погано виходить, не витрачайте час, поспішайте до ветеринарної лікарні. Потрібна комплексна допомога.

Чи небезпечний шоколад для кішок

Кішки, хоч загалом і не виявляють такого інтересу до шоколаду, як собаки, але якщо таке трапляється – показують дуже сильну реакцію. Симптоми у них ще різноманітніші, а щоб отримати отруєння, досить захоплено облизувати шматок темної плитки. Враховуючи звички кішок, будь-які шоколадні вироби в будинку на увазі залишати не можна. Якщо момент поїдання не помічено, встановити діагноз і причину раптової хвороби буде важко.

Автор: Шестаківська Вікторія (ветеринар)

Спеціаліст ветеринарної медицини, головний лікар "Клуб здорових тварин"

Поделиться с друзьями:

Подписаться

Зачем ?

Акционные предложения

Отримуйте 10 кг корму за ціною 8 кг

АКЦІЯ
ЗНИЖКА -20%
Код товара: 14350
Повнораціонний сухий корм для кішок стимулюючий виведення волосяних грудочок у віці від 1 року до 7 років
7
  • 400 гр
    233
    00
  • 2 кг
    1026
    00
    Економія 12%
  • 8+2 кг
    3800
    00
    4750
    00
    Акційна ціна
  • 10 кг
    4750
    00
    Економія 18%
  • 4 кг Економія 48%
Докладно

Знижка 10% на фасовку від 3 кг

ЗНИЖКА -10%
Код товара: 13245
Повсякденний корм на основі м'яса курки для собак середніх порід старше 7-ми років
1
Докладно

Акційна ціна -20%

АКЦІЯ
ЗНИЖКА -20%
Код товара: 1315892
Нашийник з відновленої бавовни, пластикова пряжка
  • 25-35/15мм
    80
    80
    101
    00
    Акційна ціна
  • 37-58/25мм
    115
    20
    144
    00
    Акційна ціна
Докладно